1 jaar cel voor asbestwerken naast kinderopvang

1 jaar cel voor asbestwerken naast kinderopvang

De zaakvoerder van een saneringsbedrijf uit Kortrijk heeft in de Brugse rechtbank één jaar cel gekregen voor sociale inbreuken en inbreuken tegen de welzijnswetgeving. In Sint-Andries liet Hasan O. zijn arbeiders op een compleet onverantwoorde manier asbest verwijderen, pal naast een kinderopvang. Hij moet ook een geldboete van 32.400 euro betalen.

Siebe De Voogt 13 maart 2019
“Een cowboy in de bouwsector.” Zo omschreef de arbeidsauditeur Hasan O. (39) uit Kortrijk. Hoewel de man in het verleden al celstraffen tot één jaar kreeg voor inbreuken tegen de sociale wetgeving, liet hij de voorbije twee jaar weer meermaals van zich horen.

In het zwart
“In 2016 en 2017 werden liefst 11 processen-verbaal opgesteld op werven in Brugge, Moerzeke, Doornik, Menen, Kortrijk en Gent. Beklaagde trekt zich niets aan van de verplichtingen rond asbest. Hij gaf z’n arbeiders niet de nodige opleiding om asbest te verwijderen en bracht meermaals niet de nodige signalisatie aan bij z’n werven. Opnieuw stelde hij ook arbeiders in het zwart te werk. De feiten in Menen typeren zijn ingesteldheid. Na het vaststellen van de inbreuken bevalen we de stopzetting van de werf, maar daar hield beklaagde zich niet aan.”

Kerk
De meest hallucinante feiten vonden echter plaats in Sint-Andries. Op 28 augustus voerde Hasan O. werken uit aan een kerk in de Knotwilgenlaan. De werf lag pal naast kinderopvang Kakelbont, maar daar hield de man geen rekening mee.

Zijn arbeiders moesten leistenen verwijderen van de kerk, waarin asbest verwerkt zat. Ze sloegen de stenen af met een hamer en lieten de brokstukken gewoon naar beneden vallen, zonder dat de werfzone afgebakend was. “De stof kon dus zomaar vrijgekomen zijn”, stelde de arbeidsauditeur. “Aan de werf stonden ook geen borden die het asbestgevaar aangaven. Ouders moeten dus met hun kind voorbij gewandeld zijn, zonder dat ze van iets wisten.”

Hasan O. werd woensdagmorgen door de rechter zwaar gestraft. Hij stuurde hem één jaar naar de gevangenis en legde hem ook 32.400 euro boete op. H&C Group, het bedrijf van O., ging intussen failliet. Met H&C Bouw startte hij echter meteen een nieuwe onderneming op.

Bron: HLNregio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *