Asbest gevonden in kinder’ waskrijt en misdaad-scène kits

Asbest gevonden in kinder’ waskrijt en misdaad-scène kits

De asbestvezels werden gevonden in vier merken van kleurpotloden en twee misdaad-scène speelgoed vingerafdruk kits voor kinderen, volgens het Fonds EWG (Environmental Working Group) is het verslag vrijgegeven op woensdag.
We waren verbaasd, zei mede-auteur Sonya Lunder, een senior analist van de Washington, D.C.-gebaseerde groep. “Kleurpotloden en misdaad-scène speelgoed bleken asbest te bevatten, de fabrikanten van de twee soorten kinderspeelgoed hadden al beloofd om het probleem op te lossen,” legde ze uit.
Alle producten die positief getest waren, werden vervaardigd in China, zei Lunder. “Dit maakt het moeilijker om de productielijn te volgen, en het afdwingen van beloften dat producten asbest-vrij zijn.”
Lunder zei dat besmetting met asbest, een bekend carcinogeen, had gespot in verschillende soorten kleurpotloden reeds in 2000 en in bepaalde misdaad-scène speelgoed kits in 2007.
Gezondheidsdeskundigen en retailers zijn bezorgd over de bevindingen.

De Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) merkt op dat asbest, die is samengesteld uit lange, dunne minerale vezels, ooit gemeenschappelijk was in isolatiemateriaal.
Hoewel klein en onzichtbaar voor het blote oog, zijn asbestvezels in de lucht makkelijk in te ademen. Met de tijd, kunnen littekens, ontsteking en vermindering van de ademhaling optreden, zoals longkanker en mesothelioom, een zeldzame vorm van kanker van de longen en de buik, volgens de NIH.
Asbest is niet langer gebruik in de productie in de Verenigde Staten. Het is verboden in bijna alle andere ontwikkelde landen, vertelde de onderzoeksgroep.
EWG zei dat het kinderspeelgoed is gekocht tussen februari en mei van het jaar 2015 op twee nationale ketens, party city en dollar tree, in een staat in de buurt van San Francisco. De groep zei dat de twee misdaad scène speelgoed kits door middel van Amazon.com en Toys”R”Us.com waren besteld.
EWG huurde een onafhankelijk bedrijf, Scientific Analytical Institute in Greensboro, NC, in om zogenaamde Transmissie Electronenmicroscopie te laten plaatsvinden om de potloden na te kijken op asbest. Dit is de meest gevoelige en nauwkeurige methode voor het testen op asbest die momenteel beschikbaar is.

De kans bestaat dat dit kinderspeelgoed ook via de bovengenoemde websites onwetend naar Nederland is ingevoerd. Voorzichtigheid is dus geboden bij dit speelgoed!

 

Bron: MedicalXpress

1 reactie

  • Voor iedereen die wel eens speelgoed voor de kids besteld via internet, Let op waar u deze misdaad-scène kits of waskrijt besteld want er kan zomaar asbest in verwerkt zitten als dit speelgoed van het buitenland komt. Toch maar beter naar de Intertoys gaan!

    Dennis Smeets Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *