Nog altijd misstanden in de asbestwereld

Nog altijd misstanden in de asbestwereld

Volgens een man die werkzaam is in de asbestsanering overtreedt tien procent van de bedrijven die met asbestsanering te maken hebben structureel de regels. Dat zijn twintig tot dertig bedrijven in Nederland.
Afgelopen vrijdag trad de man naar buiten met zijn verhaal, maar hij wil wel anoniem blijven. “Als klokkenluider word je bedreigd. Misschien krijg je geen werk meer en misschien bekoop je het wel met de dood. In deze branche werken jongens met wie je liever geen beschuitje eet.” De asbestsaneringsbranche werd ook vergeleken met de maffia.

Volgens deze anonieme bron overtreedt één op de tienbedrijven structureel de regels. “Zelfs bedrijven die gecertificeerd zijn, overtreden belangrijke regels. Ze houden zich bijvoorbeeld niet aan paktijden en er zijn saneerders die werk uitvoeren zonder beschermingsmiddelen. Dat zijn kwalijke zaken.” Volgens de anonieme bron blijft het echter niet bij het overtreden van de regels; ook zou er worden gehandeld in vrijgavecertificaten. Deze certificaten bewijzen dat er geen asbest meer aanwezig is in een gebouw. “Er zijn mensen die achter de McDonald’s afspreken met een bedrijf en een certificaat krijgen”, zegt de man. “Die hebben dan mooi hun papiertje. Het is goedkoop.” Ook de controle op de asbestsanering laat volgens de man te wensen over. “Op zaterdag en zondag kan ik doen wat ik wil, dan werkt de overheid niet.” Bovendien zet hij zijn vraagtekens bij de instellingen die de certificaten afgeven. “Dat zijn particuliere bedrijven en die zijn niet onafhankelijk.”

Ook zou er veel gebruik worden gemaakt van onderaannemers die worden gedwongen om onder de kostprijs te werken om een klus te krijgen. “Als ik iets heb aangenomen onder de kostprijs en het kost mij eigenlijk meer, dan moet ik iets doen om toch geld te verdienen. Dan neem je het wel eens wat minder nauw met regels en procedures.” De man geeft toe dat de asbestsanering een ‘cowboy-imago’ heeft. “Dat komt hoofdzakelijk door de onkunde van de werknemers. Als ik honderd aannemers een toets onder hun neus schuif, dan halen vijftig het niet. Het is een branche waar je weinig diploma’s voor hoeft tehebben.”

Begin dit jaar concludeerde de Inspectie SWZ van het ministerie van Sociale Zaken ook al dat de regels omtrent het verwijderen vanasbest niet goed worden toegepast. De instanties in de asbestsector die daarvoor verantwoordelijk zijn, zijn terughoudend met het opleggen van sancties. Ook in 2013 kwam al aan het licht dat bedrijven vaak over de schreef gingen bij het saneren van asbest; tijdens de in die tijd gehouden controles werden in zeven van de 10 inspecties overtredingen geconstateerd. Het is dan ook de vraag wanneer hard tegen deze misstanden zal worden opgetreden.

Bron: FiatJustitia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *