Ruim driekwart Nederlanders weet niets van asbestverbod

Ruim driekwart Nederlanders weet niets van asbestverbod

Ruim driekwart Nederlanders weet niets van asbestverbod

In 2024 moeten alle asbestdaken verwijderd zijn, maar 77% van de Nederlanders is nog niet op de hoogte. Dat blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal, uitgevoerd door GfK. Hoewel 4 op de 5 ondervraagden achter het verbod staat blijkt 70% van de mensen met een asbestdak voorlopig niet bereid tot actie.

Volgens de wet moeten vanaf 2024 alle asbestdaken verwijderd zijn. Het onderzoek laat zien hoe lastig het is om asbest te herkennen. Van 7 foto’s van daken blijken veel mensen niet te kunnen inschatten of er asbest in zit. De foto met asbest dakleien wordt slechts door 7% van de Nederlanders herkend als een asbestdak. Goede voorlichting is daarom essentieel.Herkennen van asbest

Producten met asbest hebben een vezelige structuur. Bij producten waar de vezels vastzitten in een ander materiaal zoals cement is dat moeilijk te zien. Producten en materialen met veelgebruikt wit asbest hebben een witte tot lichtgrijze kleur. Verder zegt de leeftijd van het materiaal iets over of er asbest in een woning kan zitten of niet. Gebruik van asbest werd in 1993 verboden en kan daarom niet in nieuwere woningen zitten. 28 procent van de Nederlanders die zeker geen asbestdak heeft, weet niet dat zij dit niet kunnen hebben vanwege het bouwjaar van hun huis.

Zelf verwijderen maakt buurman ongerust

De subsidieregeling die sinds dit jaar bestaat voor het verwijderen van een asbestdak boven de 35 m2 blijkt voor een derde van de Nederlanders reden om actie te ondernemen. Andere belangrijke redenen om het dak te (laten) verwijderen zijn de eigen gezondheid (39%) en omdat het in de toekomst uiteindelijk toch moet (35%). Asbesthoudende materialen, met uitzondering van dakleien, met een oppervlakte tot 35 m2 mag je zelf verwijderen als je goedkeuring van gemeente hebt en het volgens de regels verwijdert en verpakt. Al maakt dit de buren in de meeste gevallen wel ongerust. Boven de 35 m2 is het sowieso nodig een deskundig bedrijf in te schakelen.

Bron: Milieucentraal

1 reactie

  • Toch weet 28 procent van de Nederlanders die in een dergelijke ‘nieuwere’ woning wonen niet dat zij geen asbestdak kunnen hebben.

    Dedicated servers Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *