Varkensboer Erp ontkent zelf opruimen asbest na brand

Varkensboer Erp ontkent zelf opruimen asbest na brand

ERP – Veehouder R. Kuunders uit Millheze nam een getuige mee naar de Raad van State om aan te tonen dat hij niet op eigen houtje asbest heeft geruimd bij zijn in 2016 afgebrande varkenshouderij aan de Melvert in Erp. Maar of die hem van tienduizenden euro’s aan dwangsommen kon afhelpen?

De niet zo vloeiend Nederlands sprekende getuige leek de Raad van State niet erg te overtuigen van de ‘on­schuld’ van Kuunders

Bij de brand op 27 juli 2016 kwamen 1.300 zeugen om en er kwam veel asbest vrij. De asbest zat in de eternit-dakplaten. Volgens de gemeente Meijerijstad heeft Kuunders eigen mensen aan het werk gezet om de asbest op te ruimen. En dat mag niet, dat mogen alleen gecertificeerde asbestbedrijven doen.

De niet zo vloeiend Nederlands sprekende getuige leek de Raad van State niet erg te overtuigen van de ‘onschuld’ van Kuunders en zijn bedrijf Melvert Agro BV. Kuunders stapte naar de Raad om te voorkomen dat hij definitief dwangsommen van in totaal 55.000 euro aan de gemeente Meijerijstad kwijt is. Die dwangsommen legde de gemeente op omdat controleurs vast stelden dat een aantal werknemers van Kuunders bezig was met het opruimen van asbestresten op zijn bedrijf.

Plafondisolatie
Volgens de raadsman van Kuunders is dat niet waar. De werkers waren bezig met het herstellen van de plafondisolatie van één van de stallen op het terrein. Volgens één van de werknemers, die bij de Raad getuigde, was hij met zijn collega’s net bezig een sigaretje te roken toen de gemeentecontroleurs arriveerden. Die constateerden volgens de gemeentewoordvoerder dat de mannen voorover gebogen bezig waren met het verzamelen van asbestresten.

Kuunders zei dat er geen asbest meer was omdat het gecertificeerde bedrijf net klaar was met het opruimen van alle asbestverontreinigingen. Een paar dagen later zou het bedrijfsterrein als ‘asbestschoon’ worden vrijgegeven.

Peuken uitdrukken
De getuige legde zo goed en zo kwaad als het ging uit dat hij stond te roken. En daarbij bukten ze af en toe om de peuken uit te drukken. Dat bukken was zeker niet om asbest te verzamelen, aldus de getuige. Maar toen hij de controleurs op het terrein zag rende hij en zijn collega’s direct naar binnen, de stallen in. ‘Wij dachten dat het politie was,’ zei de man. Daarop vroeg rechter en staatsraad F. van Heijningen verbaasd waarom hij weg rende als hij dacht dat het politie was,’rent u dan altijd weg als u Nederlandse politie ziet.’ ‘Ja, als we politie zien rennen we altijd weg,’ aldus de getuige. De Raad van State gaat uitzoeken of het verhaal van Kuunders en zijn getuige geloofwaardig genoeg is om de dwangsommen alsnog kwijt te schelden. De kans daarop lijkt niet bijster groot.

Bron: BD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *