Asbest bij uitgebrand paviljoen Doorwerth was tijdens bouw verboden

Asbest bij uitgebrand paviljoen Doorwerth was tijdens bouw verboden

Bij de bouw van het voormalige paviljoen aan de Schaapsdrift in Doorwerth is tegen de regels in asbest gebruikt. Afgelopen zaterdag kwam de stof vrij toen er een brand woedde in het voormalig paviljoen. Burgemeester Agnes Schaap zegt dat de eigenaar verantwoordelijk is voor de verwijdering van het verspreide asbest. Ze hoopt dat hier eind deze week mee gestart wordt.

Het leegstaande paviljoen dateert uit 1995 en werd gebouwd ná het asbestbesluit van 1992. Tijdens de bouw waren asbesthoudende materialen dus verboden. Dat vermoedt raadslid Raymond den Burger (VVD) die hier woensdagavond vragen over stelde aan de burgemeester en wacht op definitieve bevestiging.

Rol onduidelijk
De burgemeester bevestigt eerdere berichtgeving dat er sprake is van verspreiding van asbest. Deze materialen zijn dus gebruikt bij de bouw. Wat dit zegt over de rol van bouw- en woningtoezicht in die tijd kon de burgemeester nog niet aangeven. Ze komt hier zo snel mogelijk op terug.

Aan de zuidkant van het terrein is een stuk bos van ongeveer 50 bij 50 meter afgezet met gele linten. Toegang is verboden. Volgens de burgemeester gaat het om het stuk waar de asbestdeeltjes gevonden zijn.

Eigenaar verantwoordelijk
De eigenaar van het pand is verantwoordelijk voor de sloop van het gebouw en de beveiliging en verwijdering van het asbest, geeft de burgemeester aan. ‘Zowel op zijn eigen terrein als het deel daarbuiten. Er is intensief contact met de eigenaar. Hij neemt alle verantwoordelijkheid om het asbest zo spoedig mogelijk door een gecertificeerd bedrijf te laten verwijderen.’

Verwijdering asbest einde week
De burgemeester hoopt dat de opruimwerkzaamheden eind deze week van start gaan. De staat van het hekwerk rond het gebouw is niet goed waardoor het terrein te betreden is. De eigenaar plaatst om die reden ook hekken bij. De burgemeester zegt dat het contact met de eigenaar goed verloopt: om die reden zijn er op dit moment dan ook geen redenen om maatregelen richting hem te nemen.

Bron: OmroepGelderland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *