Asbestsaneringsbedrijven in de problemen door afblazen verbod

Asbestsaneringsbedrijven in de problemen door afblazen verbod

Er komt voorlopig geen verbod op asbestdaken. De Eerste Kamer heeft besloten het wetsvoorstel waarbij het kankerverwekkende dakbedekkingsmateriaal verboden werd te verwerpen.

LTO Nederland is verheugd en tevreden over dit besluit, dat rust onder boeren zal geven. Ook de LLTB is tevreden over het schrappen van het verbod. Voor Limburgse saneringsbedrijven kan dit besluit echter leiden tot omzetdaling of erger.

Rendabel
Pascal Giesen is met zijn in Belfeld gevestigde bedrijf gespecialiseerd in het verwijderen van asbest. Volgens hem zal dit besluit bij veel saneringsbedrijven zeker hard aankomen. “Ik merk het zelf en hoor het bij collega’s. Nadat het subsidiepotje om asbestdaken te verwijderen leeg was, nam het aantal opdrachten al af. Daardoor is de omzet bij ons met 30% gedaald. Verleden jaar werkte ik nog met twee ploegen, op dit moment nog met één. Nu er geen verbod komt moeten we aan het einde van dit jaar eens kritisch kijken of dit werk nog rendabel is.” Volgens Giesen was de wet- en regelgeving inderdaad doorgeslagen, maar is het afschaffen van een verbod weer het andere uiterste. “Mensen met kleine daken zullen misschien nog voor renovatie kiezen, zeker als de verzekeringsmaatschappij aangeeft dat de situatie niet langer verantwoord is, maar over het algemeen zullen veel bedrijven en particulieren zich nu niet meer gedwongen voelen om het asbestdak te laten verwijderen. Ja dan gaan er op termijn klappen vallen bij saneringsbedrijven.”

Gestegen kosten
Bij Clevers Asbestsanering in Kerkrade hadden ze zich nog niet rijk gerekend als het verbod wel was doorgevoerd. “De markt heeft het zelf verpest,” zo laat eigenaar Jaimie Clevers weten. “De kosten zijn in de afgelopen jaren sowieso flink gestegen. Zeker voor particulieren was dit een duur geintje. Mensen werden steeds meer terughoudend. Nee, je hoort mij niet zeggen dat dit besluit goed of slecht is en wij zitten ook niet met de handen in het haar, maar als ondernemer moet je met de situatie leren omgaan. Wij zijn jarenlang bezig geweest met een innovatieve wijze van asbestverwijdering op de markt te krijgen. Ook daarop kregen we veel tegenwerking. Het is ons doel om een maatschappelijk probleem op te lossen en als ondernemer heb je vaak met tegenslag te maken. Ook het schrappen van het verbod is weer een uitdaging voor veel bedrijven.”

Bron: WijLimburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *