Asbestsloper direct achter de tralies

Asbestsloper direct achter de tralies

Twee slopers uit Didam zijn veroordeeld voor het verwijderen van asbest zonder het gebruik van voorzorgsmaatregelen en zonder vergunningen, onder meer bij de sloop van een vakantiehuisje op camping De Eekhoorn in Oosterhout.

De rechtbank in Zwolle legde Bas V. (38) uit Didam achttien maanden cel op. Hij huurde telkens plaatsgenoot Bernhard K. (30) in, die een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een taakstraf van 160 uur kreeg opgelegd. Bewijsmateriaal van de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant speelde een belangrijke rol als ‘hard bewijs’ in de zaak.

Op tientallen locaties in Nederland liepen werknemers en bewoners van de panden ernstig gevaar voor de volksgezondheid door de werkwijze zonder asbestpakken. Zeker bij deze sloopwerkzaamheden hadden voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden. Zo moet na het werk het terrein met een speciale stofzuiger ontsmet worden. Ook moet er gewerkt worden met een zogeheten decontaminatietent om verspreiding van de vezels te voorkomen. Dat gebeurde allemaal niet.

150.000 euro schade
K. sloopte asbest op grove wijze uit woningen en chalets in onder meer Oosterhout, Drempt, Lochem. V. sloeg vanuit een busje het werk gade en incasseerde het geld. Het OM berekende dat slachtoffers voor zeker 150.000 euro aan schade leden door het werk van het duo. Beide veroordeelden moeten aan slachtoffers 38.500 euro betalen. V. moet direct achter de tralies. Dat betekent dat hij een eventueel hoger beroep niet in vrijheid kan afwachten. Tegen V. was 20 maanden cel waarvan acht maanden voorwaardelijk geëist. Tegen K. was acht maanden voorwaardelijk geëist.

Bron: AD.NL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *