Eierstokkanker is kanker die ontstaat in je eierstokken. De eierstokken zijn twee orgaantjes aan het uiteinde van je eileiders die vastzitten aan je baarmoeder, die zorgen voor de productie van eicellen. Als je gezond bent, maakt je lichaam voortdurend nieuwe cellen aan. Zo kun je groeien en worden beschadigde en verouderde cellen vervangen. Normaal gesproken regelt je lichaam wanneer cellen moeten delen en wanneer niet. Maar soms gaat dit mis en gaan cellen zich ongeremd delen. Dan ontstaat er een gezwel of een tumor. Deze kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Een voorbeeld van een goedaardige tumor is een wrat. Wanneer een tumor kwaadaardig is, spreek je van kanker.

Eierstokkanker

Kenmerken van kwaadaardige tumoren zijn:

Ze dringen omliggende weefsels en organen binnen.
Ze verspreiden zich door het lichaam, dit heet uitzaaien.

Bijna iedereen heeft wel eens talkpoeder gebruikt, ook bekend als babypoeder, of een ander product dat talk als ingrediënt gebruikt. Talk wordt gebruikt voor veel dingen en het komt voor in cosmetica, gezichtspoeder en producten voor babyverzorging. Recent onderzoek toonde aan dat overmatig gebruik door de ingrediënten in talkpoeder de kans op eierstokkanker kan vergroten.

Eierstokkanker

Talkpoeder bestaat vooral uit talk, of magnesiumsilicaat, wat een mengsel is van silicone, magnesium, zuurstof en waterstof. In zijn natuurlijke vorm bevat talk een giftige stof die bekend is als asbest en die volgens verschillende gezondheidsonderzoeken kan leiden tot verschillende soorten kanker.

Een jury in het Amerikaanse St. Louis heeft donderdag een schadevergoeding van bijna 4,7 miljard dollar (zo’n 4,4 miljard euro) toegewezen aan 22 vrouwen en hun families. Die beschuldigen de fabrikant van verzorgingsproducten Johnson & Johnson ervan dat asbest in talkpoeder van het bedrijf heeft bijgedragen aan eierstokkanker bij de vrouwen.

Recent is er nog asbest in de make-up van Claire’s aangetroffen. ook hier ging het om talk wat voor een klein deel verontreinigd was met tremoliet (grijs asbest).

Bron: GezonderLeven
Bron: Gezondheidsplein
Bron: Trouw
Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *