Kamer kraakt monopolie asbestsaneerders: verwijderen wordt honderden miljoenen goedkoper

Kamer kraakt monopolie asbestsaneerders: verwijderen wordt honderden miljoenen goedkoper

Asbest saneren wordt vele miljoenen goedkoper. De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen die een eind moet maken aan een regeling die leidde tot peperdure asbestsaneringen.

De motie richt zich op de positie van de stichting Ascert, in 2012 vastgelegd in een overeenkomst met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De branche-organisatie van asbestverwijderaars bepaalde sindsdien de regels. Zo is het de praktijk dat bij het geringste vermoeden van asbest mannen in witte pakken verschijnen. Woningen moeten worden leeggehaald, er komt een luchtsluis voor de deur om het ontsnappen van elk vezeltje asbest te voorkomen. Daardoor is het verwijderen van een simpele vensterbank vaak een dag werk.

Monopolie
De asbestsaneerders hebben via Ascert een gesloten monopolie geschapen, luidt de kritiek. Zo denkt de koepel van woningcorporaties Aedes dat corporaties dankzij de positie van Ascert een miljard euro te veel betalen voor hun astbestsanering. Boeren, die binnen enkele jaren hun asbestdaken zullen moeten verwijderen, verwachten daarvoor 1,5 miljard euro kwijt te zijn.

Volgens hen houdt Ascert goedkopere technieken tegen. Zo zijn er methoden om objecten met asbest onder schuim te spuiten, zodat er geen stofdeeltjes kunnen ontsnappen. Het object kan dan zonder buitenissige veiligheidsmaatregelen worden schoongemaakt. Het mocht niet van Ascert. Ook asbestsaneerders, en zelfs de organisatie van asbestslachtoffers, vinden dat Ascert te star optrad.

Cruciaal is de indeling in risicoklassen. Er zijn twee klassen: klein risico in risicoklasse 1, groot risico in klasse 2. De woningcorporaties proberen al tijden het verwijderen van vensterbanken in klasse 1 te krijgen, en de boeren wilden hun daken in die klasse. Ascert hield dat tegen. De motie die de Kamer heeft aangenomen, bepaalt dat Ascert geen zeggenschap meer mag hebben over het indelen in risicoklassen.

Kamergebouw
Een van de indieners van de asbest-motie, Maurits von Martels (CDA), hoopt dat zijn motie ook de kosten voor sanering van het Tweede Kamergebouw fors zal verlagen. ‘Die worden nu geschat op 60- tot 100 miljoen. Ik hoor van bedrijven die zeggen dat het ook veilig kan voor een kwart van de prijs.’

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt dat de rol van Ascert sterk zal worden ingeperkt. Het ministerie zelf komt nog voor de zomer met nieuwe regels voor asbestsanering.

Elrie Bakker, voorzitter van Ascert, noemt de motie ‘heel raar’. ‘Het is absoluut niet waar dat Ascert nu bepaalt wat er gebeurt. Dat is het ministerie. Dat was zo, dat is zo en dat blijft zo.’

Bron: Volkskrant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *