Asbest

Leugens, chantage en mensenlevens

Prijs € 20,00

Rubriek: Literatuur

Anders: Waargebeurd verhaal

Auteur: Eric Jonckheere

Leugens, chantage en mensenlevens

Maart 2017. Onder massale belangstelling wint de familie Jonckheere het allereerste asbestproces in België. Het verdict is duidelijk: de vroegere bouwonderneming Eternit wist dat asbest dodelijk was maar ging jarenlang door met productie en verkoop. ‘Dan ben je een klootzak’, vatte presentator Thomas Vanderveken, die zelf zijn vader aan longvlieskanker verloor, de situatie samen op tv.

Zoals half Kapelle-op-den-Bos ademde de familie Jonckheere een half leven op het ritme van Eternit. Vader werkte er, het gezin woonde in de schaduw van de fabriek en de kinderen speelden op het asbeststort, zoals al hun vriendjes uit het dorp. Met het overlijden van vader, moeder en twee van de vijf zonen groeit het besef: hier klopt iets niet. Nadat ma Jonckheere op haar ziekbed het zwijggeld van Eternit weigert, start zoon Eric een kruistocht. Zoals David tegen Goliath, maar dan in een modern jasje.

Een aangrijpend verhaal over winsthonger versus mensenlevens, de Ich habe es nicht gewusst van de politiek en asbestland België waar nog steeds tonnen Eternitplaten liggen.

Met een voorwoord van advocaat Jan Fermon en een nawoord van Thomas Vanderveken.

Oorspronkelijke titel: Ma guerre contre l’amiante, La Boîte à Pandore, Parijs, 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *