Wat is Pleurale plaques? Pleurale plaques zijn fibreuze verdikkingen van het borstvlies die kunnen verkalken. Gewoonlijk zijn ze pijnloos en veroorzaken ze geen beperking van de longfunctie. Ze zijn ook geen voorloper van kanker. Ze worden beschouwd als een teken van een vroegere asbestblootstelling. Tussen de blootstelling aan asbest en het ontwikkelen van pleurale plaques verlopen minstens 20 jaar.
Pleurale plaques
Pleurale plaques (verdikkingen van het buitenste borstvlies) kunnen ontstaan na matige blootstellingen aan asbest, ook vele jaren na de blootstelling. Het gaat om goedaardige afwijkingen die vrijwel nooit klachten veroorzaken. Personen met pleurale plaques hebben niet méér kans op het ontwikkelen van andere asbestziekten dan personen zonder pleurale plaques, met dezelfde blootstelling aan asbest. Pleurale plaques komen vaak voor bij personen die in het verleden beroepshalve aan asbest werden blootgesteld. Ook niet-professionele blootstellingen, die bijna altijd veel minder groot zijn, kunnen de aandoening veroorzaken, maar niet zo vaak. Pleurale plaques worden meestal toevallig ontdekt, als er een radiografie van de longen wordt genomen omwille van klachten die het gevolg zijn van een andere longziekte.
Vocht kan zich ophopen rond de longen. Deze vochtophoping, een effusie, kan het eerste teken van asbestgerelateerde ziekte zijn. Vaak hebben deze vochtophopingen geen geassocieerde symptomen echter kunnen sommige patiënten toch pijn voelen en kan deze aandoening leiden tot een aanzienlijke kortademigheid.