Sloper de cel in na onveilig verwijderen asbest, onder meer op camping Oosterhout

Sloper de cel in na onveilig verwijderen asbest, onder meer op camping Oosterhout

Twee slopers uit Didam zijn veroordeeld voor het verwijderen van asbest zonder het gebruik van voorzorgsmaatregelen. Hiermee liepen werknemers en bewoners van de panden ernstig gevaar voor de volksgezondheid. Het ging onder mee om de sloop van een chalet op camping de Eenhoorn in Oosterhout.

De rechtbank in Zwolle legde de 38-jarige Bas V. uit Didam achttien maanden cel op. Hij huurde telkens plaatsgenoot Bernhard K. (30) in, die een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een taakstraf van 160 uur kreeg opgelegd.

Met slechts een stofmaskertje uit de bouwmarkt ter bescherming sloopte K. het asbest uit woningen en chalets in onder meer Drempt, Lochem en Oosterhout. V. sloeg veelal vanuit een afgesloten busje het werk gade en incasseerde het geld.

150.000 schade
Asbestvezels kunnen kanker veroorzaken. Zeker bij deze sloopwerkzaamheden hadden voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden. Zo moet na het werk het terrein met een speciale stofzuiger ontsmet worden. Ook moet er gewerkt worden met een zogeheten decontaminatietent om verspreiding van de vezels te voorkomen.

De slopers hielden zich allesbehalve aan deze voorschriften, blijkt uit het vonnis. Bovendien had K. niet de benodigde vergunningen.

V. kreeg een hogere straf omdat hij als werkgever optrad. Hoewel K. vervolgens ook wel eens een hulpje inschakelde, wordt hij door de rechtbank niet als werkgever gezien. Het OM berekende dat slachtoffers voor zeker 150.000 euro aan schade leden door het werk van het duo.

Beide veroordeelden moeten aan diverse slachtoffers opgeteld 38.500 euro betalen. Ook wil de rechtbank dat V. direct achter de tralies komt. Zijn voorarrest was geschorst tot de uitspraak. Dat betekent dat hij een eventueel hoger beroep niet in vrijheid kan afwachten.

Tegen V. was 20 maanden cel waarvan acht maanden voorwaardelijk geëist. Tegen K. was acht maanden voorwaardelijk geëist.

Bron: AD.NL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *