Speciaal fonds om geld te lenen voor verwijderen asbestdak

Speciaal fonds om geld te lenen voor verwijderen asbestdak

Er komt per volgend jaar een fonds waar huiseigenaren geld kunnen lenen om hun asbestdak te verwijderen. Dit fonds loopt tot 2028 om mensen te stimuleren op korte termijn in actie te komen, zegt staatssecretaris van Veldhoven van Infrastructuur. Het fonds wordt betaald door het Rijk, provincies, gemeenten en banken.

De Eerste Kamer blokkeerde afgelopen zomer een verbod op daken met asbest. Het kabinetsplan zou mensen die hun dak moeten vervangen veel werk bezorgen en op hoge kosten jagen, vond de Eerste Kamer. Het voorstel voor een verbod leidde ook tot protest van huiseigenaren.

Nu wil de staatssecretaris met een fonds eigenaren helpen hun asbestdak te vervangen. “We gaan dus niet meer verplichten, maar verleiden”, zegt Van Veldhoven. “Hoe ouder een dak is, hoe meer asbestvezels het loslaat. Die kunnen dus in de tuin komen en daarmee worden de daken elk jaar een stukje gevaarlijker.”

Asbestvezels kunnen ernstige ziekten als stoflongen en longkanker veroorzaken. Elk jaar overlijden zo’n duizend mensen aan de gevolgen van het inademen van asbestvezels.

‘Niet één huisje’
De Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen reageert positief op de komst van het fonds. Vooral met de huidige rentestand “begint het voor heel veel mensen mogelijk te worden om hieraan mee te doen”, zegt voorzitter Rob Ekkers.

Wel wil de groep dat gemeenten een regierol op zich nemen. “We hebben grote projecten nodig waarbij een complete wijk wordt aangepakt. Niet één huisje en volgend jaar het huis van de buren. Dat is ontzettend inefficiënt en geeft constante overlast.”

Niet langer verzekerd
Om asbest verder uit te bannen gaan verzekeraars asbestdaken in de toekomst uitsluiten. “En met een onverzekerd asbestdak kun je geen hypotheek krijgen”, zegt Van Veldhoven.

Asbest is inmiddels al meer dan 25 jaar verboden. Asbest wordt niet meer gebruikt in nieuwe producten, maar werd vroeger veel gebruikt als onder meer bouwmateriaal veelal in daken.

Bron: NOS

1 reactie

  • Bedankt voor het delen van deze informatie over fondsen die asbestsanering gemakkelijker maakt voor huiseigenaren. Ik geloof dat het goed is om het op deze manier te stimuleren. Ook geloof ik dat gemeentes een belangrijke rol kunnen spelen in het uitvoeren van grotere projecten rondom asbestsanering.

    Marie de Jonge Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *